Via Ferrata på Åndalsnes

GassROR IKS har støtta mange tiltak som bygger opp under et natur- og opplevelsesbasert reiseliv. Dette omfatter alt fra turstier til sherpatrapper og fra gapahuker til badstuer. Et av de mest spektakulære og luftige prosjektene vi har støttet er Via Ferrata på Åndalsnes.

Etablering av en Via Ferrata på Åndalsnes var ett av tiltakene som var prioritert i Masterplan for reiseliv i 2013 som var en del av Samfunnsplanen for Rauma Kommune. I 2015 ble Nesaksla valgt som den beste lokaliteten, og det ble gjennomført et forprosjekt som foreslo to traseer og beskrev nødvendige sikringstiltak. Med støtte fra lokalt Næringsliv, kommune og Gassror ble ruten ble bygd og åpnet i 2017.

I løpet av de første driftsårene har det vært god aktivitet på Via Ferrata, og den er aktivt i bruk både av lokalbefolkning og tilreisende. Inntekter fra utleie av utstyr og guiding har blitt en viktig økonomisk bidragsyter til driften av Norsk Tindesenter.

Anlegget bidrar også økonomisk til mange andre aktører som overnattingsbedrifter, ved at disse benytter Via Ferrata opplevelsen som et tilbud for å holde ekstra på gjester. I tillegg trekker det en god del turister til området i seg selv, ved at det er en opplevelse som har relativt lang sesong (mai til oktober).

Via Ferrata anlegget bestod opprinnelig av to ruter, en enkel rute kalt Introveggen (grad B) og en krevende og rute kalt Vestveggen (grad D). Det har vært ønsker både fra brukere og fra driftsselskapet om en tredje rute, med vanskelighetsgrad mellom disse. Det ble gjennomført en kartlegging av muligheten for en ny rute i 2021, og det ble konkludert med å anlegge en ny rute til høyre for dagens Vestveggen rute, som burde kunne tilpasses til å en vanskelighetsgrad på grad C. Ruten har felles slutt med Vestveggen (wire-bro).

Den nye ruten ble etablert og åpnet i september 2024, og har fått navnet Trolleggen (grad C). Utvidelsen har vært gjennomført i henhold til Plan- og bygningsloven og med kommunal byggetillatelse. Gassror har også på denne utvidelsen vært en viktig bidragsyter i finansieringen, som har gjort det mulig å realisere dette prosjektet.

Anlegget eies av Norsk Tindesenter Eiendom AS og driftes av Norsk Tindesenter AS.

Den nye ruten blir en viktig utvidelse som både gir flere valgmuligheter for besøkende, samtidig som den bidrar til å øke kapasiteten i anlegget. Det er også blitt en flott og spektakulær rute i flotte omgivelser, samtidig som vanskelighetsgraden gjør den tilgjengelig for flere.

Del artikkelen

Flere artikler