Båtbyggarmuseet som er en konsolidert avdeling under Romsdalsmuseet, holder på å restaurere den 76 fot lange galeasen Søblomsten som var bygget i Helland-bukta på Vestnes i 1864 av Lars Hammerås. Dette er den enste gjenværende skuta etter mesterbyggeren.
Med Hammerås kom den teknologiske revolusjonen til vårt fylke og virksomheten hans var starten på det som senere skulle bli til Den Maritime Klyngen. Han drev skipsbygging i industriell skala i nesten 40 år og er mest kjent for byggingen av Hermen Lehmkuhl som ble sjøsatt i 1875. Dette var det største sivile treskip som hadde blitt bygd i Norge når det ble sjøsatt. Skipsbygging spredde seg fra verftet i Helland-bukta til resten av kommunen, samt nordover og sørover etter dette.

Med støtte fra GassRor og lokale virksomheter fikk Båtbyggarmuseet midler til å flytte båten fra Rørvik til i september 2020. Søblomsten har hatt Rørvik som hjemmehavn i den siste delen av sitt aktive liv og restaurering ble påbegynt der. Mens arbeidet med restaurering pågår blir det arrangert gratis omvisninger for å formidle historien om båtbyggertradisjonen i Vestnes. Når båten er seilklar forventes det at en levende formidling om bord vil være en populær aktivitet for innbyggere, næringsliv og turister i sommersesongen.

Den tomastede skuta har gått som fraktebåt med klippfisk fra Norge og ut i Europa samt andre typer last langst norskekysten i hele 120 år, de første 80 årene kun med seil. Søblomsten er et vernet fartøy og restaureringen foregår etter Riksantikvaren sine retningslinjer samt regelverket fra Sjøfartsdirektoratet ettersom den skal ha passasjersertifikat. I tillegg til et stort antall frivillige utføres den faglige biten av erfarne båtbyggere med støtte fra finansielle sponsorer og lokalt næringsliv.
De største sponsorene er Møre og Romsdal Fylke med penger fra Riksantikvaren, GassRor og Kjell Inge Røkke. Skuta skal være ferdig rigget og klar for å seile i 2026. Da skal Romsdalsmuseet og båtens venneforening drifte båten i all hovedsak på Romsdalsfjorden, forhåpentligvis i nye 160 år. Vi tror at Søblomsten vil bli en stolt ambassadør for den livskraftige skipsindustrien rundt Romsdalsfjorden og at den vil bli en identitetsmarkør for alle som vokser opp rundt fjorden.


